• Screenshoot 5
  24 Чет

  Пост прв

  СУТКОЗ на Република Македонија и Здружението на работодавачите на комуналните дејности на Организацијата на работодавачите на Македонија склучен е Колективен договор за комуналните дејности на Република Македонија

  Прочитај...
 • Screenshoot 5
  24 Чет

  Пост прв

  СУТКОЗ на Република Македонија и Здружението на работодавачите на комуналните дејности на Организацијата на работодавачите на Македонија склучен е Колективен договор за комуналните дејности на Република Македонија

  Прочитај...
 • Screenshoot 5
  24 Чет

  Пост прв

  СУТКОЗ на Република Македонија и Здружението на работодавачите на комуналните дејности на Организацијата на работодавачите на Македонија склучен е Колективен договор за комуналните дејности на Република Македонија

  Прочитај...
 • Screenshoot 5
  24 Чет

  Пост прв

  СУТКОЗ на Република Македонија и Здружението на работодавачите на комуналните дејности на Организацијата на работодавачите на Македонија склучен е Колективен договор за комуналните дејности на Република Македонија

  Прочитај...
 • Screenshoot 5
  16 Пон

  Пост прв

  СУТКОЗ на Република Македонија и Здружението на работодавачи од заштитните друштва на Република Македонија при организацијата на работодавачи на Р.М. склучувват Колективен договор за заштитните друштва на Македонија.

  Прочитај...
 • Screenshoot 1
  16 Пон

  Пост прв

  СУТКОЗ на Република Македонија и Здружението на работодавачи од заштитните друштва на Република Македонија при организацијата на работодавачи на Р.М. склучувват Колективен договор за заштитните друштва на Македонија.

  Прочитај...
 • Screenshoot 5
  16 Пон

  Пост прв

  СУТКОЗ на Република Македонија и Здружението на работодавачи од заштитните друштва на Република Македонија при организацијата на работодавачи на Р.М. склучувaат Колективен договор за заштитните друштва на Македонија.

  Прочитај...
 • Screenshoot 2
  5 Сре

  Пост прв

  СУТКОЗ на Република Македонија и Здружението хотели,ресторани и кафетерии - ХОТАМ.При Организацијата на Работодавачи на Македонија ОРМ склучувaат Колективен договор за угостителство на Република Македонија

  Прочитај...
 • Screenshoot 3
  5 Сре

  Пост прв

  СУТКОЗ на Република Македонија и Здружението хотели,ресторани и кафетерии - ХОТАМ.При Организацијата на Работодавачи на Македонија ОРМ склучувaат Колективен договор за угостителство на Република Македонија

  Прочитај...
 • Screenshoot 4
  5 Сре

  Пост прв

  СУТКОЗ на Република Македонија и Здружението хотели,ресторани и кафетерии - ХОТАМ.При Организацијата на Работодавачи на Македонија ОРМ склучувaат Колективен договор за угостителство на Република Македонија

  Прочитај...
 • Screenshoot 5
  5 Сре

  Пост прв

  СУТКОЗ на Република Македонија и Здружението хотели,ресторани и кафетерии - ХОТАМ.При Организацијата на Работодавачи на Македонија ОРМ склучувaат Колективен договор за угостителство на Република Македонија

  Прочитај...
prilep
  Септември 18, 2023  
  Јуни 29, 2023  
  Август 26, 2022  
  Март 10, 2022  
  Март 07, 2022  
  Јуни 14, 2021  
  Април 30, 2020  
  Декември 28, 2019  
  Октомври 20, 2019  

26-ти СИНДИКАЛНИ СПОРТСКИ ИГРИ 26 КОМУНАЛИЈАДА

Традиционалната Комуналијада , како и претходните години се одржа во Охрид во хотел Десарет од 03 -06.10.2019 година.Учество земаа над 550 учесници и гости, што е значително голем одзив. Како учесници на овогодинешните синдикални средби беа претставници од комуналните претпријатија од :

Повеќе..

Октомври 20, 2019
  Август 22, 2019  
  Јуни 12, 2019  

ПО ПОВЕЌЕ ОД ЕДНА ДЕЦЕНИЈА – И НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“-СКОПЈЕ ЌЕ ИМ СЕ ИСПЛАТИ РЕГРЕС ЗА ГОДИШЕН ОДМОР

На својата 23 седница, одржана на 28 мај 2019 година, Управниот одбор на ЈП „Комунална хигиена“ - Скопје, донесе Одлука на вработените во Претпријатието да им биде исплатен регрес за користење на годишен одмор за 2016 година, 2017 година и 2018 година....

Повеќе..

Јуни 12, 2019
  Јуни 12, 2019  

ПО 11 ГОДИНИ НА БАРАЊЕ НА СУТКОЗ, ЈП ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА - СКОПЈЕ ИСПЛАТУВА РЕГРЕС ЗА КОРИСТЕЊЕ НА ГОДИШЕН ОДМОР

Синдикатот на работниците од угостителството, туризмот, комунално-станбеното стопанство, занаетчиството и заштитните друштва - (СУТКОЗ) и ЈП Водовод и канализација – Скопје на барање на СУТКОЗ, потпишаа спогодба за исплата на регрес за годишен одмор за 2016, 2017 и 2018 година....

Повеќе..

Јуни 12, 2019
  Април 25, 2019  

Одбележување на 1 Мај Денот на трудот

Во пресрет на 1 Мај - денот на трудот - претседателот Дарко Димовски, свика договорен состанок на 18.04.2019 година, со сите претседатели на синдикалните организации - членови на СУТКОЗ - околу нивното учество и активности по повод одржувањето на Првомајскиот синдикален марш. Целта беше да се утврдат подетално активностите кои СУТКОЗ на РМ, во координација со Сојузот на синдикатите на Македонија, ќе ги преземе за достојно и масовно обележување на празникот на трудот - 1 Мај....

Повеќе..

Април 25, 2019
  Февруари 27, 2019  

XIV Седница на претседателството на СУТКОЗ на РМ - усвојување на Завршната сметка на СУТКОЗ на РМ

Како и секоја година по спроведеното книжење на финансиските резултати на СУТКОЗ на РМ со сите синдикални организации - членки ,односно по изготвувањето на Завршната сметка на СУТКОЗ од страна на овластениот книговодител со долгогодишно искуство и познавање, Снежана Костовска - претседателот Дарко Димовски ја свика 14-та седница на претседателството на СУТКОЗ на РМ, на 27.02.2019 со следниот дневен ред :

Повеќе..

Февруари 27, 2019
  Декември 28, 2018  

XIII Седница на претседателството на СУТКОЗ на РМ

Пред истекот на 2018 година, претседателот на СУТКОЗ на РМ , м-р Дарко Димовски ја закажа 13-тата свечена седница со дневен ред

 1. Усвојување на записникот од дванаесеттата седница на претседателството на СУТКОЗ на РМ,
 2. Информација од средбата со Министерот за информатичко општество и администрација - Дамјан Манчевски,
 3. Информација од средбата со премиерот Зоран Заев и Министерката за труд и социјала - Мила Царовска,
 4. Информација за репрезентативноста на ССМ и СУТКОЗ на РМ.
 5. Тековни прашања,

По едногласното усвојување на записникот XII-тата седница,се премина кон втората и третата точка - Информација од средбата со Министерот за информатичко општество и администрација - Дамјан Манчевски и со премиерот Зоран Заев и министерката за труд и социјала Мила Царовска....

Повеќе...

Декември 28, 2018
  Октомври 20, 2018  

25-ти СИНДИКАЛНИ СПОРТСКИ ИГРИ 25 КОМУНАЛИЈАДА

Синдикалните средби од минатата година завршија во знакот на дружењето со пријателите, со желба традицијата да продолжи и заедничкото уверување - "Се гледаме догодина во многу поголем број" На задоволство на сите , овогодинешните 25 синдикални спортски средби - 25 КОМУНАЛИЈАДА - беа далеку помасовни и побројни. Годинава од 11 до 14 Октомври, на променета локација, во хотелот МИЗО во Охрид се одржаа 25-тите синдикални спортски средби со околу 520 учесници и гости, што е значително поголем број од претходните години. Како учесници на овогодинешните синдикални средби беа претставници од комуналните претпријатија од :

Повеќе..

Октомври 20, 2018
  Август 30, 2018  

12 Седница на претседателство на СУТКОЗ на РМ

По завршувањето на годишните одмори а во пресрет на синдикалните спортски игри КОМУНАЛИЈАДА, претседателот ја свика XII Седница на претседателството на СУТКОЗ на РМ, на 29.08.2018 година во 11,00 часот со следниот дневен ред: 1. Усвојување на записникот од единаесетатта седница на претседателството на СУТКОЗ на РМ. 2. Синдикални спортски игри "XXV Комуналијада 2018" 3. Известување за Предлог Законот за синдикати,Здруженија на работодавачи и Колективно Договарање. 4. Разно

Повеќе..

Август 30, 2018
  Мај 15, 2018  

Работилница на секцијата на млади на ССМ

Како дел од активностите на Секцијата на млади на ССМ, (СМССМ) во периодот од 29-31 мај 2018 година, во Охрид, во организација со Фондацијата Фридрих Еберт, канцеларија Скопје, Секцијата на млади на ССМ одржа работилница на која присуствуваа членовите на Извршниот одбор на СМССМ од гранските синдикати, меѓу кои и од нашиот синдикат, здружени во ССМ.

Повеќе..

Мај 15, 2018
  Мај 10, 2018  

Поднесување на ИНИЦИЈАТИВА и ПЕТИЦИЈА до Владата на Р.Македонија

Согласно активностите на СУТКОЗ на РМ, околу барањето за изземање на Законот за административни службеници и Законот за вработените во јавниот сектор,а по добивањето на известувањето од МИОА, околу намерата за повторно разгледување на ова барање согласно Нацрт стратегијата и Годишната програма на Министерството за информатичко општество и администрација,кое е дел од Владата на Р.Македонија, СУТКОЗ на РМ ги испрати иницијативата и петицијата и до Владата на Р.Македонија. (прилог 108 и 109)

Повеќе..

Мај 10, 2018
  Април 25, 2018  

1 Мај денот на трудот

Во пресрет на 1 Мај - Денот на трудот, претседателот ја свика XI -та проширена седница, со членовите на претседателството на СУТКОЗ и на советот на ССМ, на 20.04.2018 година. Целта беше да се утврдат подетално активностите кои СУТКОЗ на РМ, во координација со Сојузот на синдикатите на Македонија, ќе ги преземе за достојно и масовно обележување на празникот на трудот - 1 Мај.

Повеќе..

Април 25, 2018
  Април 20, 2018  

Конференција на секција на жени при ССМ

Во рамките на активностите на ССМ и Секцијата на жени при ССМ , на 06.03.2018 година се одржа Конференција за поддршка на Кампањата на Меѓународната конфедерација на синдикати. ССМ и Секцијата на жени при ССМ на овој начин активно се вклучиja во глобалната активност за поддршка на Конвенцијата и Препораката на МОТ за „Спречување на насилството врз жените и мажите во светот на трудот“ , со посебно внимание на родовата димензија на насилството и да се мобилизираат и зајакнат синдикалните активности за елиминирање на родовото насилство во светот на трудот.

Повеќе..

Април 20, 2018
  Март 22, 2018  

Завршна сметка на СУТКОЗ на РМ за 2017 година

Како и секоја година по спроведеното книжење на финансиските резултати на СУТКОЗ на РМ со сите синдикални организации - членки ,односно по изготвувањето на Завршната сметка на СУТКОЗ од страна на овластениот книговодител со долгогодишно искуство и познавање, Снежана Костовска, претседателот Дарко Димовски ја свика 10-та седница на претседателството на СУТКОЗ на РМ, на 21.03.2018 со следниот дневен ред :

Повеќе..

Март 22, 2018
  Декември 28, 2017  

IX Седница на претседателството на СУТКОЗ на РМ

Пред крајот на една од најтурбулентните години на СУТКОЗ , претседателот свика проширена седница, со членовите на претседателството на СУТКОЗ и на советот на ССМ, на 27.12.2017 година , со дневен ред : 1. Предлог-иницијатива од сите комунални претпријатија-членки на СУТКОЗ на РМ, за отповикување на Законите за: Закон за Административни службеници; - Закон за Јавни службеници; и предлог до ресорното Министерство за информатичко општество и администрација, за останување на комуналните претпријатија под Законот за работни односи. 2. Тековни прашања

Повеќе..

Декември 28, 2017
  Ноември 20, 2017  

Ретроспектива на случувањата во изминатиов период

По одржувањето на Х-от Конгрес на СУТКОЗ на РМ, на кој што едногласно беше избран Дарко Димовски за претседател, се надевавме дека превирањата, подметнувањата, упадите, притисоците во нашите синдикални организации кон претседателите, делегатите,членовите на органите и телата ке престанат и ке се смират, но за жал таквите негативни појави добија само на интензитет и многу често се случуваше да имаме дојава од нашите синдикални организации дека надворешни луѓе , кои не се ни членови на синдикатот,преку раководните лица, особено во јавните претпријатија, вршат класичен упад во работењето на синдикатот со притисоци за негирање на валидноста и одлуките на Х-от конгрес преку доставување на тнр.иницијатива за отповикување на легитимно избраниот претседател на СУТКОЗ и организирање на вонреден Конгрес.

Повеќе..

Ноември 20, 2017
  Септември 20, 2017  

"XXIV К О М У Н А Л И Ј А Д А 2 0 1 7 "

Во интерес на зачувување и одржување на традицијата и годинава од 07 до 10 Септември,традиционално во хотелот Десарет, во Охрид, ја организиравме 24-та Комуналијада,која требаше да има спортски и едукативен карактер, но соочени со многуте проблеми на јавните комунални претпријатија, одзивот беше многу слаб.Повеќето од нашите синдикални организации не наидоа на разбирање и поддршка во своите претпријатија.

Повеќе..

Септември 20, 2017
  Октомври 14, 2016  

"XXIII К О М У Н А Л И Ј А Д А 2 0 1 6 "

Како и изминатите години така и оваа година, Синдикатот на работниците од угостителството,туризмот, комунално-станбеното стопанство, занаетчиството и заштитните работилници (СУТКОЗ) од 01.09.2016 до 04.09.2016 година во Охрид во хотел "Десарет" ги одржа традиционалните 23 спортски игри " 23 Комуналијада 2016 "

Потребните подготовки за одржување на Комуналијадата ги направи организациониот одбор на Синдикатот на СУТКОЗ на РМ.

Повеќе..

Октомври 14, 2016
  Maj 3, 2016  

Понеделник-02.05.2016 година
Одбележување на 1 Мај

      Меѓународниот ден на трудот - 1 Мај - се празнува во спомен на големите работнички демонстрации , одржани во Чикаго (САД) во 1886 година. Демонстрациите беа во знак на протест против неисполнувањето на барањата на работниците за подобрување на условите за работа,а таа борба и стремеж сеуште трае. Секако 1 мај има многу поголемо значење за работничкото движење од спомените и оддавањето на почест на овие храбри луѓе. 1 Мај претставува и светски ден на работничката солидарност - бидејки нападот на еден е напад на сите, ден кој треба да се запамети, ден на кој треба да се потсетиме на борбата на работниците во минатото и продолжување на истата таа борба денес за:

 • достоинствени и редовни плати
 • повеќе квалитетни работни места
 • слобода на организирање
 • сигурност на работните места

И затоа БАРАМЕ:

 • договори на неодредено време
 • враќање на трајното право на надомест за невработеност - 5 години пред пензија
 • нов закон за административните службеници
 • ист закон за пензионирање за сите работници со бенефициран стаж
 • потпишување на општ колективен договор за јавниот сектор
Одбележување на 1 Мај Ова се само некои од најгорливите прашања. Секако дека СУТКОЗ на РМ, како претставник на работниците од угостителството, туризмот, комунално-станбеното стопанство , занаетчиството и заштитните друштва, ќе се бори против секоја неправда кон работниците и нивните права бидејки нападот на еден е напад на сите... ЧЕСТИТ 1 МАЈ !!!

Мај 03, 2016
  Април 11, 2016  

Петок-08.04.2016 година
10-ти Конгрес

      На 26-та седница на Претседателството на СУТКОЗ на РМ, која се одржа на 31.03.2016 година, по одржаните избори во Синдикалните организации и по поднесениот предлог за претседател на СУТКОЗ и поддршката за претседател на м-р. Дарко Димовски, како единствен кандидат за претседател на СУТКОЗ на РМ,беше закажано одржувањето на редовниот Х-ти Конгрес на СУТКОЗ на РМ - за избор на органи и тела на СУТКОЗ на РМ (претседател, членови на претседателството, членови на надзорен одбор и нивни заменици) за 08.04.2016 година во Дојран.

Повеќе..

Април 11 , 2016
  Април 4, 2016  

Вторник-22.03.2016 година
Потпишан Меморандум за соработка и заедничко делување

      Со цел за унапредување и зајакнување на синдикалното движење , на 22.03.2016 година, во Скопје, Синдикатот на СУТКОЗ на РМ , заедно со уште три синдикати потпиша Меморандум, за потесна соработка и градење на заеднички ставови по прашања од заеднички интерес. Преставниците на Синдикатот на работниците од угостителството, туризмот, комунално - стамбено стопанство и заштитните друштва на РМ (СУТКОЗ) , Синдикатот на индустријата, енергетиката и рударство во РМ (СИЕР), Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани на РМ (УПОЗ), и Синдикатот на одбраната и безбедноста (СОБ), тргнувајќи од потребата за:

Повеќе..

Април 4, 2016
  Јуни 30, 2015  

Четврток-25.06.2015 година
Средба со министерот за информатичко општество

      Претседателите на синдикатите на СУТКОЗ и УПОЗ остварија заедничка средба со министерот за информатичко општество - Иво Ивановски, на која беше укажано на сите забелешки во однос на примената на Законот за административните службеници и Законот за вработените во јавниот сектор. Се говореше и за систематизациите кои ги прават Директорите на јавните претпријатија, при што дојдовме до заеднички заклучок дека мора да се оствари повторна средба со претставниците од ресорното Министерство за информатичко општество, синдикатот, работодавачите и АДКОМ, со цел - усогласување на сите сегменти кои мора да се применат со Законот за административните службеници и Законот за вработените во јавниот сектор и надминување на недостатоците кои би ги усогласиле на ниво на колективно преговарање односно донесување на Колективен договор.Средбата ќе биде закажана во блиска иднина,со претходна косултација на страните учеснички.

Јуни 30, 2015
  Јуни 19, 2015  

XXII Комуналијада 2015 Традицијата продолжува !!!

XXII- те спортски игри и средби на синдикатот на СУТКОЗ се доволно добра потврда за тоа. Дваесет и втората "Комуналијада" се одржа и годинава во Охрид, во хотел Десарет, од 13-ти до 16-ти Јуни 2015 година. За разлика од минатата година, бројот на учесниците беше зголемен, а со тоа и конкуренцијата и натпреварувачкиот дух, но и задоволството при секојдневното дружење надвор од спортските терени. Беа поканети и претставници од сродните синдикати од балканските простори, но заради работни обврски присуствуваа само претставниците од Србија и Босна и Херцеговина.

Повеќе..

Јуни 19, 2015